Wat is een iWalk 3.0 handsfree kniekruk?
De iWalk 3.0 HandsFree kruk is ook wel bekend als een handsfree loopkruk, kniekruk of Hands-Free Crutch (HFC), waarbij onder de knie een steun is bevestigd waarop het onderbeen comfortabel rust (in een hoek van 90°). Hierdoor ontstaat een volledig handsfree ontwerp dat mensen in staat stelt om veel van hun dagelijkse taken te doen zonder hulp van anderen. De iWalk is geschikt voor iedereen die conditioneel in staat is om zonder gebruik van de leuning een trap op én af kon lopen.
Kenmerken en voordelen van de iWalk zijn:
- Comfortabel en pijnloos: Het apparaat is ontworpen om vermoeidheid van het bovenlichaam als gevolg van reguliere krukken te minimaliseren en pijn of wrijving onder de armen te voorkomen.
- Voorkomen van spierverlies en functie doordat de grote spiergroepen van het been funcitoneel blijven
- Geschikt voor langdurig gebruik: De Iwalk is gemaakt van kwalitatieve materialen, hierdoor is de Kniekruk geschikt voor mensen die herstellende zijn van langdurige blessures of operaties.
- Eenvoudig aan te leren: Hoewel het een andere manier van lopen vereist zijn er goede instructievideo’s beschikbaar om te gebruiken tijdens de één of twee dagen die het duurt om bekend te raken met veilig lopen op de iWalk.
- Verstelbaar: De iWalk kruk kan worden aangepast aan de lengte van de gebruiker en kan zowel voor links als rechts worden gebruikt.
- Veilig: De iWalk beschikt over een stevige en robuuste constructie, met functionele riemen voor extra veiligheid en stabiliteit.
Wat zijn de medische voordelen van revalidatie met een Hands-Free Crutch iWalk tov krukken?
Het is bekend dat, in vergelijking met krukken of kniescooters, de Hands-Free Crutch (HFC) patiënten in staat stelt hun dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit te voeren. Minder bekend zijn de belangrijke medische voordelen, die voordelen worden ondersteund door gepubliceerd onderzoek[1]. De belangrijkste medische voordelen van een HFC zijn:
- Verhoogde spieractiviteit
- Verminderde spieratrofie
- Verhoogde bloedstroom / doorbloeding en als gevolg hiervan een beter celherstel
- Verminderd risico op trombose
- Verhoogde zuurstofconcentratie en afgifte
- Verminderde vermoeidheid
Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten wordt weer mogelijk
De iWalk kniekruk biedt een praktische oplossing voor mensen met beperkingen op het gebied van gewichtsbelasting op het onderbeen. In tegenstelling tot krukken en kniescooters is de kniekruk eenvoudig in gebruik en maakt het routinematige taken zoals wandelen, koken en traplopen weer mogelijk. Onderzoek heeft aangetoond dat proefpersonen de kniekruk verkozen boven krukken en kniescooters, vanwege het gemak en de veiligheid[2]. De iWalk kniekruk is niet alleen veilig en stabiel, maar biedt ook gebruiksgemak en comfort.
Geen secundaire verwondingen en meer stabiliteit
In tegenstelling tot krukken, veroorzaakt de iWalk kniekruk geen secundaire verwondingen zoals carpaal tunnel of krukverlamming. Deze revolutionaire mobiliteitsoplossing maakt gebruik van het been van de patiënt om stabiliteit te bieden, waardoor het risico op vallen en val gerelateerde verwondingen aanzienlijk wordt verminderd.
Verhoogde spieractiviteit
Meerdere studies gepubliceerd in de Foot and Ankle Orthopedics hebben de spieractiviteit van het aangedane been vergeleken bij het gebruik van krukken en het gebruik van de iWalk[3][4][5]. De conclusie is dat bij gebruik van krukken er een minimaal beroep wordt gedaan op de spieractiviteit van het niet-gewicht dragende ledemaat. Met de iWalk worden zowel de bovenste als de onderste spieren gebruikt en is dit vergelijkbaar met lopen zonder hulp. De reden voor de verhoogde spieractiviteit is dat de iWalk handsfree kruk het enige loopapparaat is dat het normale looppatroon kan simuleren en bovendien het enige apparaat is dat daartoe in staat is om spieractiviteit te genereren die het dichtst bij normaal lopen ligt.
Verminderde spieratrofie
Bij het gebruik van de iWalk in plaats van krukken wordt de spieratrofie verminderd. Onderzoeken tonen aan dat traditionele krukken spieratrofie en krachtverlies veroorzaken[1][3][6][7]. De iWalk helpt juist de spieren door het minimaliseren van atrofie en krachtverlies. Ook is er bewijs dat de iWalk de spieractiviteit en bloedstroom stimuleert, wat resulteert in verminderde atrofie[3][6][7].
In eerdere onderzoeken werd aangetoond dat de knieflexiehoek (kniebuiging) een aanzienlijke invloed heeft op spieratrofie, waarbij een verkorte spier gevoeliger blijkt te zijn voor atrofie[8][9][10]. De iWalk fixeert de kniehoek op 90°, terwijl deze hoek bij krukken ongeveer 30° is. Dit betekent dat de spieren in een verlengde positie zitten bij het gebruik van de iWalk in vergelijking met krukken. Hierdoor kan de iWalk spieratrofie verminderen en krachtverlies kan beperken.
Daarnaast werd er aangetoond dat de iWalk leidt tot een toename van de spieractiviteit, bloedstroom en zuurstofverzadiging in de spieren vergeleken met zowel krukken als kniescooters bij het niet-dragende ledemaat[6][7]. Dit is een belangrijk bewijs dat de iWalk spieratrofie en krachtverlies in specifieke spiergroepen kan verminderen gedurende een periode van niet-belasten, waardoor voldaan wordt aan een onvervulde behoefte aan een loopmiddel dat spieratrofie kan verminderen.
Verminderde vermoeidheid
Uit andere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat krukken leiden tot een hoger energieverbruik bij het lopen vergeleken met normaal lopen zonder hulp [11][12][13][14][15][16]. De iWalk is volledig nieuw soort mobiliteitshulpmiddel dat een veel energetische manier van voortbewegen geeft t.o.v. krukken waardoor er minder vermoeidheid zal optreden bij het lopen.
Verhoogde bloedstroom en verminderd risico op diepe veneuze trombose (DVT)
Het veneuze systeem is onderdeel van de bloedsomloop en zorgt met behulp van een complex anatomisch systeem ervoor dat het bloed uit de meest afgelegen delen van het lichaam terug naar het hart wordt getransporteerd.
Er wordt een significante toename van de veneuze bloedstroom waargenomen bij gebruik van de kniekruk vergeleken met krukken en kniescooter. Er is aangetoond dat het gebruik van kniekruk geen significante verschillen vertoont in vergelijking met normaal lopen, terwijl het gebruik van een kniescooter of krukken juist leidt tot een aanzienlijke afname van de bloedstroom[3][6][7]. Dit is cruciaal in het voorkomen van diepe veneuze trombose en longembolie. Het gebruik van de kniekruk kan de negatieve effecten van knieflexie gedurende een langere periode verminderen vanwege spieractivatie in het hangende ledemaat. Verder is er gebleken dat de kniekruk de spierpompactiviteit meer verhoogt dan kniescooters en krukken, wat direct effect heeft op de lokale bloedstroom en vaatafmetingen, zelfs meer dan knieflexiehoek[3].
Verhoogde zuurstofconcentratie en -afgifte
Het gebruik van de kniekruk resulteert in een hogere zuurstofafgifte in het bloed van de spieren van het aangedane been. Zuurstofafgifte via bloedstroom is essentieel voor genezing van de blessure. Een directe studie deed een meting van de zuurstoftoevoer naar de spieren met gebruik van de kniekruk, kniescooter en krukken in vergelijking met lopen zonder hulp[3]. Onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat de iWalk, in vergelijking met krukken, zorgt voor een grotere zuurstofverzadiging van de spieren[3]. Dit bevordert het genezingsproces en vermindert spieratrofie. Zij concludeerde dat de kniekruk leidt tot een grotere zuurstofverzadiging van de spieren vergeleken met krukken in zowel de m. biceps femoris als de laterale gastrocnemius spieren.
Bovendien bleek uit dit onderzoek dat er geen significante verschillen waren in de zuurstofverzadiging van de spieren tussen de HFC en normaal zelfstandig lopen voor beide spiergroepen. Het verhoogde niveau van de zuurstoftoevoer naar de spieren in deze spiergroepen heeft ook aanzienlijke positieve gevolgen voor de genezing.
Verbeterde stabiliteit en veiligheid
Een ander onderzoek toonde aan dat gebruikers van de iWalk een lager valrisico hebben en betere balans controle tijdens het lopen[17]. Ook werd er aangetoond dat het gebruik van krukken kan leiden tot een groter impulsmoment van het hele lichaam, wat kan resulteren in een verhoogd risico op vallen en een slecht evenwicht tijdens het lopen[18]. Daarentegen volgt het impulsmoment van het hele lichaam bij het gebruik van de iWalk een sinusoïdaal patroon dat lijkt op lopen zonder een hulpmiddel, met positieve pieken. Dit toont aan dat gebruikers van de iWalk beter in staat zijn om het hoekmomentum tijdens het lopen te beheersen.
90% van de patiënten geeft de voorkeur aan de iWalk tov krukken
Volgens een artikel gepubliceerd in Foot and Ankle International geven negen op de tien patiënten aan dat zij de handsfree kruk verkiezen boven krukken, omdat deze het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten gemakkelijker en functioneler maakt[19]. In principe kan de patiënt alle activiteiten doen die zij normaal gesproken vóór het letsel deden. In een ander onderzoek werd het effect van krukkengebruik vergeleken met of zonder loopschoen op de voorkeur van de patiënt en ontdekte dat de deelnemers de voorkeur gaven aan de kniekruk in beide omstandigheden over krukken vanwege de grote voordelen van de handsfree kruk iWalk[20]:
- Meer bewegingsvrijheid: Het dagelijkse leven bij het gebruik van de iWalk kniekruk bleek een van de vele redenen te zijn waarom de iWalk zo gunstig is. Met handsfree krukken kun je beide handen vrij hebben voor dagelijkse taken zoals koken, teksten typen, de was doen of zelfs sporten.
- Comfort: Handsfree krukken zijn over het algemeen veel comfortabeler om te dragen dan traditionele krukken, die vaak pijn en irritatie onder de armen kunnen veroorzaken.
- Verbeterde mobiliteit: Handsfree krukken stellen je in staat om te lopen met een meer natuurlijke gang, waardoor je sneller en efficiënter kunt bewegen.
- Betere balans: Omdat handsfree krukken over het algemeen aan de onderbenen worden bevestigd en een stevige basis bieden, kunnen ze helpen bij het verbeteren van de balans en stabiliteit.
- Vermindering van vermoeidheid: Handsfree krukken verdelen je gewicht gelijkmatig over je lichaam, waardoor er minder druk op je handen en armen rust. Hierdoor voel je je minder snel vermoeid.
Conclusie revalidatie iWalk tov traditionele krukken of kniescooters
Zoals hierboven te lezen valt heeft de iWalk meerdere medische voordelen ten opzichte van traditionele krukken of kniescooters als het gaat om revalidatie. Deze voordelen worden ondersteund door op bewijs gebaseerd gepubliceerd onderzoek (zie bronvermelding voor meer informatie).
De belangrijkste voordelen van het gebruik van een iWalk zijn het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren met meer gemak en efficiëntie, het verminderde risico op secundaire verwondingen, de verhoogde spieractiviteit en verminderde spieratrofie, de afname van vermoeidheid, de verbeterde bloedstroom, het verminderde risico op diepe veneuze trombose (DVT), en de verhoogde zuurstofconcentratie en -afgifte in de spieren met een bevordering van het herstel van de blessure tot gevolg..
Bovendien biedt de iWalk verbeterde stabiliteit en veiligheid tijdens het lopen, waardoor het risico op vallen wordt verminderd. Het feit dat 90% van de patiënten de voorkeur geeft aan de iWalk boven traditionele krukken benadrukt de grote voordelen die het biedt, waaronder meer bewegingsvrijheid, comfort, verbeterde mobiliteit, betere balans en verminderde vermoeidheid.
Kortom, de iWalk is een zeer aanbevolen hulpmiddel om revalidatie op meerdere vlakken te bevorderen, maar vraagt even één of twee dagen om vertrouwd mee te worden.
Bronnenlijst:
[1] Altinkaynak, E. S. CLINICAL BENEFITS OF THE HANDS FREE CRUTCH (HFC), 2024.
[2] Canter, D. J., Reidy, P. T., Finucan, T., & Timmerman, K. L. (2023). A comparison of energy expenditure and perceived exertion between standard axillary crutches, knee scooters, and a hands-free crutch. PM R. https://doi.org/10.1002/pmrj.13109
[3] Bradley, A. P., Roehl, A. S., Smith, J., McGrath, R., & Hackney, K. J. (2023). Muscle specific declines in oxygen saturation during acute ambulation with hands-free and conventional mobility devices. Front Sports Act Living, 5, 1210880. https://doi.org/10.3389/fspor.2023.1210880
[4] Bradley, S. M., & Hernandez, C. R. (2011). Geriatric assistive devices. American family physician, 84(4), 405-411.
[5] Reb, C. W., Haupt, E. T., Vander Griend, R. A., & Berlet, G. C. (2021). Pedal Musculovenous Pump Activation Effectively Counteracts Negative Impact of Knee Flexion on Human Popliteal Venous Flow. Foot Ankle Spec, 1938640021997275. https://doi.org/10.1177/1938640021997275
[6] Dewar, C., Grindstaff, T., Farmer, B., Sainsbury, M., Gay, S., Kroes, W., & Martin, K. (2021). EMG Activity With Use of a Hands-Free Single Crutch vs a Knee Scooter. Foot & Ankle Orthopaedics, 6(4), 1-8. https://doi.org/https://doi.org/10.1177/24730114211060054
[7] Dewar, C., & Martin, K. D. (2020). Comparison of Lower Extremity EMG Muscle Testing With Hands-Free Single Crutch vs Standard Axillary Crutches. Foot & Ankle Orthopaedics, 5(3), 2473011420939875.
[8] Booth, F. W. (1982). Effect of limb immobilization on skeletal muscle. J Appl Physiol Respir Environ Exerc Physiol, 52(5), 1113-1118. https://doi.org/10.1152/jappl.1982.52.5.1113
[9] Booth, F. W., & Gollnick, P. D. (1983). Effects of disuse on the structure and function of skeletal muscle. Med Sci Sports Exerc, 15(5), 415-420.
[10] Magill, H. H. P., Hajibandeh, S., Bennett, J., Campbell, N., & Mehta, J. (2019). Open Reduction and Internal Fixation Versus Primary Arthrodesis for the Treatment of Acute Lisfranc Injuries: A Systematic Review and Meta-analysis. J Foot Ankle Surg, 58(2), 328-332. https://doi.org/10.1053/j.jfas.2018.08.061
[11] Dounis, E., Rose, G., Wilson, R., & Steventon, R. (1980). A comparison of efficiency of three types of crutches using oxygen consumption. Rheumatology, 19(4), 252-255.
[12] Holder, C. G., Haskvitz, E. M., & Weltman, A. (1993). The effects of assistive devices on the oxygen cost, cardiovascular stress, and perception of nonweight-bearing ambulation. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 18(4), 537-542.
[13] Mcbeath, A. A., Bahrke, M., & Balke, B. (1974). Efficiency of assisted ambulation determined by oxygen consumption measurement. JBJS, 56(5), 994-1000.
[14] Nielsen, D. H., Harris, J. M., Minton, Y. M., Motley, N. S., Rowley, J. L., & Wadsworth, C. T. (1990). Energy cost, exercise intensity, and gait efficiency of standard versus rocker-bottom axillary crutch walking. Physical therapy, 70(8), 487-493.
[15] Sankarankutty, M., Stallard, J., & Rose, G. (1979). The relative efficiency of ‘swing through’gait on axillary, elbow and Canadian crutches compared to normal walking. Journal of biomedical engineering, 1(1), 55-57.
[16] Thys, H., Willems, P., & Saels, P. (1996). Energy cost, mechanical work and muscular efficiency in swing-through gait with elbow crutches. Journal of biomechanics, 29(11), 1473-1482.
[17] Wiederien, R. C., Gari, W. J., & Wilken, J. M. (2023). Effect of crutch and walking-boot use on whole-body angular momentum during gait. Assist Technol, 1-9. https://doi.org/10.1080/10400435.2023.2229879
[18] Vistamehr, A., Kautz, S. A., Bowden, M. G., & Neptune, R. R. (2016). Corrigendum to “Correlations between measures of dynamic balance in individuals with post-stroke hemiparesis” [J. Biomech. 49 (2016) 396-400]. J Biomech, 49(13), 3127. https://doi.org/10.1016/j.jbiomech.2016.08.001
[19] Martin, K. D., Unangst, A. M., Huh, J., & Chisholm, J. (2019). Patient Preference and Physical Demand for Hands-Free Single Crutch vs Standard Axillary Crutches in Foot and Ankle Patients. Foot & ankle international, 40(10), 1203-1208.
[20] Robert C. Wiederien , Wesley J. Gari & Jason M. Wilken (2024) Effect of crutch and walking-boot use on whole-body angular momentum during gait, Assistive Technology, 36:2, 164-172, https://doi.org/10.1080/10400435.2023.2229879