Enkelbrace Bij Gescheurde Enkelbanden

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Enkelbrace bij gescheurde enkelbanden

Enkelbanden ingescheurd of afgescheurd? ProBrace staat voor u klaar met passend advies op maat!

Help, ik heb een gescheurde enkelband!

Een trauma aan de enkelbanden kan optreden bij sportieve of dagelijkse bezigheden. Het verzwikken van de enkel na een misstap kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de relatief zachte structuren die gelegen zijn aan de zijkant (de enkelbanden, ook wel ligamenten genoemd) te veel spanning te verduren krijgen. Wanneer deze spanning te hoog wordt, bestaat er een kans op in- of zelfs het geheel afscheuren van deze banden.

Wat gebeurt er bij het scheuren van de enkelbanden?

De enkel is opgebouwd uit drie verschillende soorten beenderen: het sprongbeen, het scheenbeen en het kuitbeen. Deze laatste twee beenderen construeren tezamen de enkelvork. De twee uitstekende botdelen van de enkelvork die men aan de buitenkant kan voelen worden de malleoli genoemd. Hier overheen lopen de enkelbanden: dit zijn stevige en stugge bandstructuren die de enkel omsluiten. Bij een gescheurde enkelband heeft er een kanteling plaatsgevonden die verder was dan maximaal. Hierdoor kan er een extreme pijn en een eivormige bult op de buitenkant van de enkel ontstaan.

Oorzaken ingescheurde enkelband

Wanneer iemand zich verstapt bij bijvoorbeeld een stoeprand, een afstapje of een kuil in het gras kan het enkelgewricht een onverwachte beweging maken. Ook komt het vaak voor wanneer iemand na een sprong verkeerd terechtkomt. Maar wat is nu precies een ingescheurde enkelband? De enkel wordt vaak verder dan maximaal gekanteld waardoor de enkelbanden op spanning komen te staan. Indien de spanning op de enkelbanden dusdanig toeneemt dat zij de spanning niet meer aankunnen, kunnen deze in- of afscheuren. Zie ook deze video om een duidelijk beeld te krijgen van wat er gebeurt wanneer de enkel omzwikt.

Symptomen opgerekte enkelbanden

  • De enkel is gezwollen
  • Er bevindt zich een eivormige bult op de enkel
  • Er is sprake van een bloeduitstorting (een paarse kleur vlak onder de enkel)
  • Het bewegen van de enkel is zeer pijnlijk
  • Het is niet of nauwelijks mogelijk om op de voet te kunnen staan
  • Het is niet of nauwelijks mogelijk om te kunnen lopen

Behandeling verrekte enkel banden

Om pijn en zwelling te verminderen is het van belang dat er gedurende het eerste halfuur flink gekoeld wordt met ijs of een coldpack. Let op: het is belangrijk om dit binnen het eerste halfuur na het trauma te doen om zo intra-articulaire spanning te voorkomen. Hierna dient men zorg te dragen voor het herstel van de voet: houd de voet veel omhoog, geef compressie op het enkelgewricht en geef het enkelgewricht voldoende rust. Wanneer lopen onvermijdelijk is, doe dit dan met elleboogkrukken om het enkelgewricht zoveel mogelijk van spanning te ontzien. Na enkele dagen zult u merken dat de zwelling afneemt. Het gehele herstel kan echter nog zo’n 4-7 weken duren. Om dit proces te ondersteunen en de enkel te verstevigen, kunt u gebruikmaken van een enkelbandage of enkelbrace.

Er worden vele opties aangeboden, maar onderstaande enkelbraces kunnen de experts bij ProBrace u in elk geval adviseren wanneer u te maken heeft met in- of afgescheurde enkelbanden:

Enkelbrace enkelbanden gescheurd

Deze enkelbrace biedt de perfecte ondersteuning na het verzwikken van de enkel en daarbij scheuren van de enkelbanden. De enkelbrace stabiliseert het enkelgewricht door middel van stelbanden, welke u zullen helpen om de enkelbrace strakker en losser te laten zitten, net wat u fijn vindt!

Deze enkelbrace heeft een speciale cross-over strap waardoor hij zeer goed is af te stellen op uw maat. Deze enkelbrace zorgt tevens voor het stabiliseren van het enkelgewricht. Bent u sportief ingesteld? Deze verkopen wij ook in een sportversie: de Bauerfeind Sports ankle support anklebrace.

Enkelbandage bij gescheurde enkelbanden

Bent u een tijd geleden door uw enkel gegaan en bent u op zoek naar een stukje extra compressie en stabiliteit? Onderstaande compressie enkelbandages zijn dan een goede optie:

– Bent u op zoek naar een prijsvriendelijke enkelbrace die genoeg ondersteuning biedt maar tevens vrijheid geeft tijdens het sporten? Ga dan voor de Malleo enkelbrace van CARE.

– Tapen is niet meer nodig: ga voor een eenvoudige oplossing die u binnen enkele seconden extra stabiliteit biedt tijdens uw sportieve bezigheden! De CARE enkelbrace is uw optie!

– De kans verkleinen om ooit nog eens door de enkel te gaan? Kijk eens naar de EXO-L. Deze op maat gemaakte brace zorgt voor stabiliteit en zekerheid bij uw actieve bezigheden. Informeer bij onze specialisten naar de mogelijkheden.

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Ontvang marketing communicatie waarvan wij denken dat je geïnteresseerd zal zijn.

Ontvang belangrijke informatie over uw bestellingen en rekening.

Je kunt deze opties altijd aanpassen door op de uitschrijven link te klikken in de footer van de e-mails. Voor meer informatie bekijk onze algemene voorwaarden of privacybeleid.

Wat klanten over ons zeggen Trust

correcte terugbetaling

10 / 10

correcte terugbetaling

Uitstekende polsbrace!

10 / 10

Deze polsbrace bracht snel verbetering, ik had minder pijn ‘s nachts waardoor ik terug kon doorslapen, ook overdag werkt het zeer ondersteunend!

Vlotte service en verzending.

10 / 10

Vlotte service en verzending.

Doet uitstekend waarvoor het werd…

10 / 10

Doet uitstekend waarvoor het werd ontwikkeld!

Snelle levering

10 / 10

Snelle levering, scherpe prijs.

Laat een beoordeling achter