Hamstringblessure Wat Nu

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Hamstringblessure; wat nu?

Je hebt het vast weleens op tv gezien, een sporten die tijdens een wedstrijd ineens op de grond valt en naar de achterkant van zijn been grijpt. We hebben het hier dan over een hamstringblessure.

Wat zijn hamstrings?

De drie spieren aan de achterzijde in het bovenbeen worden de hamstrings genoemd. Deze spieren verbinden het onderbeen met de zitbeenknobbel. De hamstring’ zijn voornaamste functiecomponenten zijn het naar achter brengen van het bovenbeen (retroflexie) en buiging van de knie (flexie). De drie spieren die de hamstrings vormen hebben de namen: ‘m. semitendinosus’, ‘m. semimembranosus’ en ‘m. biceps femoris’.

Hoe krijg ik een hamstringblessure?

Een hamstringblessure kan ontstaan wanneer er opeens een grote kracht op de hamstringpees komt te staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het sporten, wanneer er plotseling aangezet wordt voor een sprint of juist plotseling wordt afgeremd. Het kan echter ook gebeuren bij sporten waar gesprongen of getrapt wordt. Tijdens deze momenten komt er een grote spanning op de hamstringpees te staan en dan is de kans op scheuren het grootst. De scheur van de hamstring veroorzaakt pijn aan de achterzijde van het bovenbeen waardoor verder sporten niet meer mogelijk is.

Wanneer loop ik risico?
Er zijn verscheidene factoren die het risico op een hamstringblessure kunnen vergroten. Deze zijn:

– Leeftijd
– Verstoring van de spierbalans
– Vermoeide spieren
– Korte hamstrings
– Onvoldoende warming-ups
– Eerdere hamstringletsels

Voorkomen van een hamstringblessure
Een hamstringblessure kan voorkomen worden door voor het sporten een goeie warming-up te houden, niet verder te sporten bij vermoeide spieren en geen plotselinge bewegingen te maken.

Een hamstringblessure; wat nu?

Aan de hand van gradatie van de blessure wordt het behandeltraject bepaald. Wanneer je spreekt over een eerstegraads scheuring is één tot vijf procent van de spiervezels beschadigd of verrekt. Hierdoor geeft het buigen van het been een onprettig gevoel echter is er tijdens een wandeltempo nauwelijks pijn. Ook is er niet echt sprake van een zwelling in het bovenbeen maar kan er wel een lichte tinteling worden ervaren. Deze scheuring gaat met voldoende rust meestal vanzelf over. Een brace zou een ideale oplossing zijn om de hamstrings hierbij te ondersteunen. Er wordt dan geadviseerd om een van de volgende braces te kiezen:

Wanneer er gesproken wordt over een tweedegraads scheuring is er duidelijk sprake van een zwelling en ook doet het drukken op de hamstring erg pijn. Zelfs de lichtste belasting, zoals wandelen of fietsen gaat gepaard met flinke pijn. Hierbij wordt dan ook aangeraden om een afspraak met een fysiotherapeut te maken. Ook bij deze gradatie scheuring kunnen de bovenstaande braces hulp bieden.

Bij een derdegraads scheuring is er een grote zwelling op het bovenbeen zichtbaar. De pijn beperkt zich dan niet alleen tot de hamstring maar is dan ook voelbaar bij de buurspieren. Lopen is nu alleen nog mogelijk met krukken. Bij deze scheuring is de spier volledig afgescheurd en is opereren dus de enige oplossing.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van bovenstaande tekst óf ben je geïnteresseerd in een geheel vrijblijvend advies? Neem dan contact met ons op! Dit kan via info@probrace.nl of door te bellen naar +31 (0)85 – 4011 911.

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Ontvang marketing communicatie waarvan wij denken dat je geïnteresseerd zal zijn.

Ontvang belangrijke informatie over uw bestellingen en rekening.

Je kunt deze opties altijd aanpassen door op de uitschrijven link te klikken in de footer van de e-mails. Voor meer informatie bekijk onze algemene voorwaarden of privacybeleid.

Wat klanten over ons zeggen
  • Trust Icon

Snelle levering en goede se

10 / 10

Snelle levering en goede service

heel goede oplossing bij het dragen van…

10 / 10

heel goede oplossing bij het dragen van een moonboot

service

10 / 10

service

Volgende dag in huis

10 / 10

Volgende dag in huis! En makkelijk contact! Zeker een aanrader

correcte afhandeling i

10 / 10

problemen bij het afsturen van het pakje werden snel en correct afgehandeld

Laat een beoordeling achter