Hielpijn! Help heb ik nu hielspoor?
Hielpijn en / of hielspoor. Het is een veel voorkomende klacht voor veel mensen, soms komt het geleidelijk en soms ontstaat het accuut. In deze post gaan we iets dieper in op de problematiek rondom hielpijn.
Hielpijn, hielspoor en andere pijntjes bij de hiel..
In dit artikel gaan we hielpijn differentiëren in een aantal verschillende oorzaken. We beginnen met de verdeling tussen hielpijn bij volwassenen en kinderen (in de groei). Bij beide groepen is hielpijn een vaak gehoorde klacht, alleen hebben ze duidelijk verschillende oorzaken en behandelingen.
We gaan ons in dit artikel dus richten op hielpijn bij volwassenen, dit gaan we verdelen in:
– Wat zijn de oorzaken van pijn onder de hiel?
– Wat is hielspoor precies?
– Wat is een peesplaatontsteking?
– Wat zijn de symptomen?
– Welke behandelingen zijn er beschikbaar?
Wat zijn de oorzaken van pijn onder de hiel?
Pijn onder de hiel kan vele oorzaken hebben, de meest voorkomende oorzaken zijn:
– Ouder worden; heel cliché maar helaas wel waar. Naarmate we ouder worden veranderd de kwaliteit van botten, spieren en pezen met surmenage blessures tot gevolg.
– Overbelasting; Goede voornemens, een nieuwe baan, een nieuwe hobby. Soms willen we te veel in een te korte periode, met een overbelastings blessure als resultaat.
– Gewichtstoename of obesitas;
– Trauma; in een spijker trappen of van de trap af vallen waarbij de hielen hard op de ondergrond terecht komen.
Hielpijn wordt in de volksmond al heel snel ‘hielspoor’ genoemd. Maar het is belangrijk om goed de verschillen tussen hielspoor en een peesplaatontsteking (Fasciitis Plantaris) te herkennen.
Wat is hielspoor precies?
Hielspoor dankt zijn naam aan de benige groei (osteofyt) welke ontstaat bij de aanhechting van de peesplaat onder de voet (Fascia Plantaris). Dit osteofyt heeft enige gelijkenissen met de sporen zoals deze vroeger op de laarzen van de cowboys zaten.
Dit benig uitsteeksel is in de meeste gevallen een resultaat van Fasciitis Plantaris (peesplaatontsteking). Maar kan ook zonder aanleiding ontstaan.
Wat is een peesplaatontsteking?
Onder de voet heeft iedereen een grote peesplaat zitten. Deze peesplaat helpt om het voetgewelf in stand te houden en beschermt de intrinsieke voetspieren in de voet tegen de buitenwereld. Deze peesplaat loopt van het hielbeen (calcaneus) tot over de metatarsalen (middenvoetsbeentjes) bij de bal van de voet.
Wat zijn de symptomen?
Het klassieke symptoom voor hielspoor en fasciitis plantaris is startpijn. Met name de eerste stappen als men uit bed komt of na lang stil zitten zijn een ware hel. Pas na een aantal stappen zakt deze felle pijn langzaam weg. Dit heeft er mee te maken dat de pezen en de aanhechting weer op spanning worden gebracht met pijn tot gevolg. Deze opstartpijnen kunnen met behulp van een nachtspalk verminderd worden. De nachtspalk zorgt er voor dat er gedurende de nacht een constante spanning op de fasciitis plantaris uitgeoefend wordt. Hierdoor kan het lichaam deze pees in opgerekte positie herstellen.
Welke behandelingen zijn er beschikbaar?
Afhankelijk van de aandoening, hielspoor of fasciitis plantaris zijn er diverse behandelingen mogelijk. Conservatief en Progressief.
Conservatieve behandelmethoden zijn:
– Heel simpel, maar doeltreffend: Rust, eventueel aangevuld met pijnstillers
– Zachte siliconen inleghieltjes
– Confectie of maatwerk steunzolen
– Een strassbourger sok of nog beter een nachtspalk
– Rek oefeningen (klik hier voor een overzicht van de rekoefeningen)
Overige behandelmethoden zijn:
– Shockwave therapie, hierbij word met ultrasone geluidsgolven het hielspoor verpulverd.
-Dry Needling, met behulp van naalden worden de interne pijnpunten aangetipt om een genezingsproces op gang te helpen.
– Operatieve ingreep. Dit word steeds minder gedaan, maar een (orthopedisch) chirurg kan een hielspoor operatief verwijderen.
– Epte (percutane electrolyse). Deze behandelmethode wordt met toenemende mate toegepast en heeft tot nu toe veel goede -pratice based- resultaten.