Probrace

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Worden (sport)braces vergoed door de zorgverzekeraar?

De vergoeding voor een brace vanuit de zorgverzekeringen, hangt vooral af of je aan enkele voorwaarden voldoet. Lees deze blog om daar achter te komen.

Het dragen van een brace kan voor veel mensen een handig hulpmiddel zijn. Er zijn een tweetal categorieën mensen die een brace dragen. Dit zijn sporters die een brace hebben ter ondersteuning, wanneer zij geblesseerd zijn of ter voorkoming van een blessure, maar er zijn ook mensen die een brace nodig hebben vanwege medische klachten, veelal chronisch, of mensen met groeiproblemen, waarbij een brace kan helpen de groei te corrigeren.

Soorten braces

Braces zijn verkrijgbaar voor nagenoeg elk lichaamsdeel. Vooral voor sporters zijn braces voor enkels en knieën populair. Er zijn softbraces en hardbraces. Een softbrace is van zacht materiaal gemaakt en flexibel. Dit is voor sporters ook nodig, omdat zij veel in beweging zijn. Mensen met chronische medische klachten hebben vaak een hardbrace, meestal gemaakt van hard kunststof. Braces zijn geschikt voor enkels, knieën, polsen, voeten en rug maar er bestaan ook duimbraces. De veel geziene halskraag die je veel ziet bij mensen met nekklachten is ook een soort van brace. Een brace geeft ondersteuning en helpt om pijnen weg te nemen.

Vergoeding

De prijzen voor bijvoorbeeld een polsbrace of enkelbrace kunnen heel verschillend zijn. Goedkoop voor eenvoudige sportbraces tot behoorlijke prijzen, wanneer een brace speciaal op maat gemaakt moet worden voor patiënten met (chronische) medische klachten. De vergoeding voor een brace vanuit de zorgverzekeringen, hangt vooral af of je aan enkele voorwaarden voldoet. Er kan vergoed worden vanuit de basisverzekering en uit de aanvullende zorgverzekeringen. Wanneer je komend jaar verwacht een brace te moeten dragen, dan is het handig aan einde van het jaar de zorgverzekering te vergelijken en kijken welke verzekering het meeste vergoedt.

Voorwaarden voor vergoeding

Om vanuit de basisverzekering een vergoeding van je zorgverzekeraar te ontvangen moet je voldoen aan enkele voorwaarden:
• Een medische indicatie is noodzakelijk. Dit kan zijn van een specialist, een orthopeed, een revalidatiearts of een reumatoloog. Zonder medische indicatie zal je het zelf moeten betalen.
• Een heel belangrijke voorwaarde is, dat een brace niet tijdelijk dient te zijn. Anders zullen verzekeraars een stortvloed aan declaraties krijgen van sporters die een tijdelijke brace nodig hebben en daar is een zorgverzekering niet voor bedoeld. Dit is dan ook de reden dat sporters een brace meestal ook niet vergoed krijgen.
• Het moet een officieel erkende brace zijn. De leverancier van de brace moet een certificaat van de Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Hulpmiddelen (SEMH) hebben.
• Uiteraard moet de brace functioneel zijn en worden gebruikt ter ontlasting, ondersteuning of ter correctie.

Hoewel een tijdelijke brace vanuit de basisverzekering niet vergoed wordt, kan dit in sommige gevallen wel met een aanvullende zorgverzekering.

De hier getoonde informatie is met de grootste zorg voor u verzameld. Echter kunnen vergoedingen per jaar en per zorgverzekeraar verschillen. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Daarnaast is deze informatie geschreven voor het Nederlandse zorgstelsel. In België kunnen andere regels gelden, naam daarom altijd contact op met uw zorgverzekeraar voor de exacte voorwaarden.

 

Balans Hart Leuk Rndopt

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Ontvang marketing communicatie waarvan wij denken dat je geïnteresseerd zal zijn.

Ontvang belangrijke informatie over uw bestellingen en rekening.

Je kunt deze opties altijd aanpassen door op de uitschrijven link te klikken in de footer van de e-mails. Voor meer informatie bekijk onze algemene voorwaarden of privacybeleid.

Wat klanten over ons zeggen
  • Trust Icon

Snelle levering en goede se

10 / 10

Snelle levering en goede service

heel goede oplossing bij het dragen van…

10 / 10

heel goede oplossing bij het dragen van een moonboot

service

10 / 10

service

Volgende dag in huis

10 / 10

Volgende dag in huis! En makkelijk contact! Zeker een aanrader

correcte afhandeling i

10 / 10

problemen bij het afsturen van het pakje werden snel en correct afgehandeld

Laat een beoordeling achter