Help! Ik heb reuma!
Wat is reuma? Wat kan ik aan reuma doen? Hoeveel mensen krijgen reuma? Welke vormen van reuma zijn er? Hoe herken ik reuma? Wat zijn de symptomen van reuma? Dit zijn allemaal vragen die iemand met (beginnende) reuma zich hoort af te vragen. Herkent u dit bij uzelf? Wilt u meer te weten komen over reuma?
Lees hier verder…
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam van diverse aandoeningen. Reuma bestaat uit minimaal 100 verschillende aandoeningen. Een aantal bekenden hiervan zijn; artrose, wekedelen reuma of ontstekingsreuma. Overeenkomst tussen alle 100 vormen van reuma is dat ze zich allemaal systematisch ontwikkelen en niet tot stand komen door een trauma.
Welke vormen van reuma kennen we?
Zoals hierboven vermeld bestaat reuma uit meer dan 100 verschillende aandoeningen. De meest bekende (en meest voorkomende) vormen van reuma zijn:
- – Reumatoïde artritis (RA) (ontstekingsreuma, ziekte van Bechterew, etc.)
- – Artrose / slijtage (de kwaliteit van het kraakbeen wordt minder)
- – Acute reuma (infecties, bacteriën, etc.)
- – Wekedelen reuma (fibromyalgie, bursitis, slijmbeursontsteking, etc.)
- – Jicht (acute gewrichtsontstekingen)
- – Juveniele artritis (kinderreuma / jeugdreuma) (Chronische kinderreuma)
Wilt u meer weten over reuma? Informeer bij een van onze fysiotherapeuten!
Reuma, wat zijn de symptomen?
Reuma maakt zich vaak kenbaar door een vermoeid gevoel en stijfheid in gewrichten en/of spieren en pezen. Door reuma kunt u zich dan ook minder goed bewegen. De meeste vormen van reuma worden gedurende de dag erger, echter er zijn ook vormen van reuma bekend die in de ochtend erger zijn en gedurende de dag minder worden.
Hoe herken ik reuma?
De meest gangbare kenmerken van reuma zijn:
- – Stijfheid en pijn in gewrichten en/of spieren en pezen (bijv. startpijn)
- – Langdurige pijn in spieren, pezen en/of gewrichten
- – Het dikker en warmer worden van gewrichten
Voor aanvullende informatie raden wij u aan om uw arts of fysiotherapeut te informeren.
Hoeveel mensen krijgen reuma?
In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen te maken met langdurige reumatische klachten. De meeste van deze mensen hebben te maken met artrose of R.A. Deze vormen van reuma zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen met medicijnen, therapieën en de ondersteuning van diverse hulpmiddelen.
Reuma, wat kan ik eraan doen?
De meeste vormen van reuma zijn chronisch en kunnen dan ook niet genezen. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger. Met een goede behandeling kunnen de klachten aanzienlijk verminderen en kan de aandoening meer tot rust komen. De behandeling van reuma bestaat met name uit medicatie en fysiotherapie. Diverse hulpmiddelen zoals rollators, braces, bandages of steunzolen kunnen deze therapie ondersteunen.
Hulpmiddelen bij reuma
Reuma komt, zoals in deze blog beschreven, veel voor (bij maar liefst 2,5 miljoen mensen!) en velen hiervan hebben te maken met artrose, artritis of wekedelen reuma in de duim, pols, enkel of knie. Lees op onze blessurepagina meer over deze vormen van reuma of schaf direct een duimbrace of polsbrace aan.
Een aantal producten die goed helpen bij reumatische klachten zijn:
Duimbrace
CMC duimbrace
Elastische duimspalk
Polsbrace
Ryno Lacer polsbrace
Ligaflex manu polsbrace
CARE Polsbrace
Enkelbrace
ASO enkelbrace
Malleo Dynastab BOA enkelbrace
Kniebrace
Genutrain (+ siliconen) kniebrace
Genu Pro kniebrace
Wij hebben een selectie gemaakt van de producten die naar onze mening het beste passen bij ‘algemene’ reumatische aandoeningen voor het betreffende gewricht. Wilt u een passend advies op maat? Neem dan contact met ons op voor een gratis advies.
Voor meer informatie over reuma adviseren wij u om uw (behandelend) arts of (onze) fysiotherapeut raad te plegen via info@probrace.nl of bel ons op 085 4011 911.