Wandelen Tips Voorbereiding En Ondersteuning

Roel

Fysiotherapeut & Bewegingstechnoloog

Nieuws

Tips, Voorbereiding En Ondersteuning Voor Wandelen

Wanneer u veel wandelt, of juist wilt beginnen met wandelen dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Denk bijvoorbeeld aan voetverzorging, het kiezen van de juiste wandel outfit en of wandelschoenen. Heeft u een blessure of ondersteuning nodig, dan kan het ook prettig zijn om inlegzolen of steunzolen te dragen. In onze blog over wandelen leest u enkele tips en adviezen voor een goed voorbereidde wandeling!

Voetverzorging en voorbereiding voor wandelen

Bodyvine PlatvoetsokWanneer u gaat wandelen, is het aan te raden om uw voeten goed te verzorgen en voor te bereiden. Dit begint bij het knippen van uw teennagels en het verwijderen van overtollig eelt. Gebruik vocht absorberende en naadloze wandelsokken om wrijving en blaren te minimaliseren. U kunt ook overwegen om dubbellaags sokken te dragen om de wrijving tussen de lagen en niet op de huid te laten plaatsvinden. Heeft u last van doorgezakte of platvoeten, maar bent u nog niet toe aan inlegzolen bekijk dan eens onze platvoetsokken van Bodyvine.
Schone en droge voeten zijn belangrijk om comfortabel en veilig te wandelen, dit voorkomt blaren, infecties en andere voetproblemen. Masseer uw voeten voor en na het wandelen om de bloedsomloop te stimuleren en spieren te ontspannen. Doe rekoefeningen voor uw voeten en kuiten om de flexibiliteit te verbeteren en krampen te voorkomen.

Waar moet u op letten tijdens het wandelen?

Voorbereiding op een lange wandeling vereist zorg en aandacht voor uw voeten. Zorg ervoor dat uw wandelschoenen goed passen en voldoende ruimte bieden voor je tenen. Kies schoenen die goede ondersteuning bieden, vooral als u steunzolen gebruikt. Loop nieuwe schoenen in voordat u lange afstanden gaat wandelen, zodat uw voeten kunnen wennen en je blaren voorkomt.

Tijdens het wandelen is het belangrijk om alert te zijn op signalen van problemen. Stop en controleer uw voeten als u pijn of ongemak voelt. Behandel blaren direct en gebruik blarenpleisters om verdere schade te voorkomen.

Hydratatie en voeding zijn ook ook belangrijk voor het welzijn van uw voeten. Door voldoende water te drinken, houdt u uw voeten gehydrateerd van binnenuit. Daarnaast zorgt een evenwichtige voeding ervoor dat uw lichaam, inclusief de voeten, van de nodige voedingsstoffen wordt voorzien.

Neem daarnaast voldoende rust en geef uw voeten de kans om te herstellen. Dit kan door pauzes in te lassen tijdens lange wandelingen en om na het wandelen de voeten omhoog te leggen om de bloedsomloop te bevorderen en zwelling te verminderen.

Fitpace Ecodasher Steunzool 7 Verschillende Pads, 20 Combinaties

Hoe kunnen steunzolen helpen bij wandelen?

Steunzolen, ook wel inlegzolen of orthopedische zolen genoemd, zijn speciaal ontworpen om de voetboog te ondersteunen, de druk op uw voeten gelijkmatig te verdelen en de algehele voetstand te verbeteren. Ze kunnen helpen bij het voorkomen en verlichten van pijn en blessures tijdens het wandelen.

Een belangrijke functie van steunzolen is de ondersteuning van de voetboog. Ze zijn bijzonder nuttig voor het corrigeren van overpronatie, een aandoening waarbij de voet te ver naar binnen kantelt tijdens het lopen. Overpronatie kan leiden tot diverse problemen met de voeten, enkels en knieën. Voor mensen met platvoeten of een hoge voetboog bieden steunzolen de nodige ondersteuning.

Daarnaast helpen steunzolen bij de drukverdeling op de voet. Dit betekent dat pijnlijke drukpunten verminderd worden en bepaalde delen van de voet niet overbelast raken. Door de druk gelijkmatiger te verdelen, kunnen steunzolen helpen bij het verlichten van pijn in de hiel, middenvoet en voorvoet.

Een ander groot voordeel van steunzolen is de schokabsorberende werking. Ze bieden extra demping, wat helpt bij het absorberen van schokken tijdens het wandelen. Dit vermindert de impact op de voeten, knieën en onderrug, wat vooral belangrijk is tijdens lange wandelingen of wandelingen over ruw terrein. Door schokken te absorberen, beschermen steunzolen ook de gewrichten tegen overbelasting en slijtage.

Ook dragen steunzolen bij aan de verbetering van de voetstand. Ze kunnen de algehele houding en uitlijning van de voeten, enkels en knieën verbeteren. Dit resulteert in een betere lichaamshouding tijdens het wandelen, wat vermoeidheid kan verminderen en het uithoudingsvermogen kan verhogen.

Wandelen met een blessure of aandoening aan de voeten zoals hielspoor, artrose, hielpijn of platvoeten

Steunzolen zijn ook effectief bij de behandeling van veelvoorkomende voetproblemen zoals platvoeten, hielspoor, plantaire fasciitis, achillespeesontsteking en metatarsalgie.

Achillespees klachten (Blog: Behandeling Achillespeesklachten)
Artrose van het enkelgewricht
 Artrose (grote) teengewrichten
Bunion (knobbel) bij hallux valgus
Doorgezakte voorvoet
✓ Fasciitis Plantaris (ontstoken peesplaat) (Blog: Verschil Hielspoor En Fasciitis Plantaris)
 Grote teenfractuur
 Hallux Rigidus
Hallux Valgus (Blog: Hallux Valgus)
✓ Hielpijn (Blog: Hielpijn, heb ik nu hielspoor?)
Hielspoor (Blog: Hielpijn, heb ik nu hielspoor?)
Ingezakte voetboog
 Jicht
✓ Metatarsalgie
✓ Morbus Severs
✓ Overpronatie
✓ Peroneuspees klachten
✓ Platvoeten
 Reumatoïde Artritis
✓ Slijmbeurs ontsteking bij de hiel
Ziekte van Sever (Sever’s Disease)
✓ Zenuwpijn (zoals een Morton Neuroom)

Welke steunzolen zijn geschikt voor mij?

Bij ProBrace begrijpen we dat het hebben van goede steunzolen essentieel zijn voor een gezonde en comfortabele manier van bewegen. Als specialisten op het gebied van orthopedische hulpmiddelen bieden wij hoogwaardige zolen die zijn ontworpen om uw voetklachten te verlichten en de algehele voet gezondheid te bevorderen. Heeft u last van één van bovenstaande blessures en of aandoeningen, kijk dan eens in de tabel hieronder welke steunzolen geschikt voor u kunnen zijn.

FitPace Ecodasher steunzolen

Nieuw in ons assortiment hebben wij de FitPace EcoDasher steunzool. Een echte voorloper en zeer innovatieve steunzool geschikt voor iedere situatie! Bij deze duurzame inlegzool ontvangt u verschillende pads, zodat u zelf de druk op de voorvoet en de achtervoet kunt bepalen! U maakt eigenlijk zelf uw steunzool op maat! De FitPace EcoDasher steunzool is dankzij de ergonomische vormgeving zeer geschikt voor platvoeten, hielspoor, hielpijnen, voorvoetklachten en andere voetproblemen.
Fitpace Ecodasher Steunzool Voor En Na

Mocht de FitPace EcoDasher steunzool niet zijn wat u zoekt, dan hebben heeft ProBrace ook de volgende steunzolen nog in het assortiment:

Product  Omschrijving  Indicaties

GO Medical Hielspoor Zool

Go Medical Hielspoor Zool€24,95

Deze hielspoor zolen zijn de ideale oplossing bij klachten zoals hielspoor, een ontstoken peesplaat (fasciitis plantaris), hielpijn en andere pijn in en rond de hiel. ✓ Een (beginnende) hielspoor
✓ Hielpijn
✓ Fasciitis Plantaris (ontstoken peesplaat)
✓ De ziekte van Sever (Sever’s Disease)
✓ Slijtage / artrose van het enkelgewricht
✓ Pijnlijke achillespees
✓ Slijmbeurs ontsteking bij de hiel
✓ Peroneuspees klachten

GO Medical Platvoet Inlegzolen

Go Medical Platvoetzolen€26,95

Deze steunzolen tegen platvoeten hebben een harde kunststof kern waardoor het mediale gewelf (de voetboog) goed ondersteund wordt. Dit is noodzakelijk om het naar binnen zakken van de voetboog tegen te gaan. ✓ Platvoeten
✓ Overpronatie
✓ Een ingezakte voetboog
✓ Als u inlegzolen eens uit wil proberen
✓ Overpronatie
✓ Enkel, knie, heup of rugklachten (alignment)

 Bauerfeind ErgoPad Redux Heel 2 Hielspoor Steunzolen

Bauerfeind Ergopad Redux Heel 2 Hielspoor Steunzolen€65,95

Deze flexibele binnenzool past in elke schoen en vermindert acute hielpijn. De goede dempende eigenschappen van het PU-zachtschuim in combinatie met de speciale kunststof kern verlichten bij elke stap het pijnlijke hielgebied. ✓ Hiel pijn
✓ Plantaire fasciitis
✓ Hielspoor
✓ Morbus Severs

Kingmed Extra Dunne Inlegzolen

Kingmed Extra Dunne Inlegzolen€42,95

De Kingmed Extra Dunne Inlegzolen zijn ultradunne steunzolen, geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De renoflex kuip bevat een neutrale maar zeer stevige ondersteuning van het mediaal gewelf, ideaal voor de voetboog bij (lichte) platvoeten. ✓ (Lichte) platvoeten
✓ Overpronatie
✓ Een ingezakte voetboog
✓ Metatarsalgie
✓ Een doorgezakte voorvoet
✓ Zenuwpijn (zoals een Morton Neuroom)
✓ Als u inlegzolen eens uit wil proberen
✓ Enkel, knie, heup of rugklachten (alignment)
✓ Slijtage / artrose van het enkelgewricht

Kingmed Luxe Dunne Inlegzolen voor Dames

Kingmed Luxe Dunne Inlegzolen Voor Dames€52,95

Deze Luxe Dunne Inlegzolen zijn ideaal voor vrouwen met voorvoetklachten, ter ondersteuning van de voetboog. Extra dun én speciaal gemaakt voor smalle damesschoenen!  Metatarsalgie
 Een doorgezakte voorvoet
 Zenuwpijn (zoals een Morton Neuroom)
 Doof/tintelend gevoel van de voorvoet / tenen
✓ (Lichte) platvoeten
 Overpronatie
 Een ingezakte voetboog
 Bunion (knobbel) bij hallux valgus
 Als betaalbaar alternatief voor maatwerk steunzolen
 Enkel, knie, heup of rugklachten (alignment)
 Slijtage / artrose van het enkelgewricht

Medi Footsupport Control Hallux Rigidus Inlegzolen

Medi Footsupport Control Hallux Rigidus Inlegzolen€69,95

De Medi Footsupport Control stugge inlegzool ondersteunt -door haar verstijfde voorzijde- de afwikkeling van de grote teen, waardoor pijnklachten verminderen. Perfect voor personen met pijn in hun grote teen of zij die een operatie hebben ondergaan aan hun grote teen.  Hallux Rigidus
 Hallux Valgus
 Artrose (grote) teengewrichten
 Grote teenfractuur
 Jicht
 Reumatoïde Artritis
 Diverse voetvervormingen
 Lopen op harde ondergronden
Bauerfeind ErgoPad Redux Hallux Rigidus Inlegzolen
Bauerfeind Ergopad Redux Hallux Rigidus Inlegzolen (1)€71,45
De Bauerfeind Hallux Rigidus stugge inlegzool ondersteunt -door haar verstijfde voorzijde- de afwikkeling van de grote teen, zodat pijnklachten verminderen. Ideaal voor mensen met pijn aan hun grote teen of mensen die geopereerd zijn aan hun grote teen. Hallux Rigidus
Hallux Valgus
Artrose (grote) teengewrichten
Grote teenfractuur
Jicht
Reumatoïde Artritis
Diverse voetvervormingen
Lopen op harde ondergronden

Steunzolen op maat

Steunzolen en sportzolen worden veelal voorgeschreven om een correctie te bewerkstelligen van uw steun- en bewegingsapparaat. Reguliere steunzolen, maar ook sportzolen kunnen worden voorgeschreven door medisch specialisten. Bijvoorbeeld: orthopedisch arts, trauma arts, revalidatie- of huisarts. Daarnaast bent u ook altijd van harte welkom op eigen initiatief voor een geheel gratis voetenconsult.

Bij ProBrace meten onze gediplomeerde maatnemers steunzolen en sportzolen aan met behulp van de nieuwste analyse en (3D-)scantechnieken. Wilt u een paar steunzolen laten aanmeten door ProBrace, maak dan een afspraak via +31 (0)85 – 4011 911 en kom langs voor een vrijblijvend voetenconsult.

Waar moet ik op letten bij het kopen van wandelschoenen?

Een goede pasvorm is zeer belangrijk. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor uw tenen om te bewegen, met ongeveer een duimbreedte aan de voorkant van de schoen. De schoenen moeten goed aansluiten zonder drukpunten of knelpunten, en de hiel moet goed omsloten zijn zonder te slippen. Het kiezen van de juiste categorie schoenen hangt af van het type terrein en de duur van je wandelingen. Lage schoenen zijn lichter en ademend, ideaal voor vlak terrein, terwijl hoge schoenen meer enkelsteun bieden en geschikt zijn voor ruig terrein. Lichtere schoenen zijn minder vermoeiend om te dragen, maar zorg ervoor dat ze nog steeds voldoende ondersteuning en bescherming bieden.

Het materiaal van de schoenen is ook belangrijk. Voor zomerse wandelingen is ademend materiaal zoals mesh ideaal vanwege het ademend vermogen. In natte omstandigheden zijn waterdichte materialen zoals Gore-Tex belangrijk om de voeten droog te houden. De zool van de schoen moet goede grip bieden op het terrein waarop je gaat wandelen. Voldoende demping in de zool zorgt daarnaast voor comfort en bescherming tegen schokken. Extra enkelsteun kan fijn zijn bij ruig terrein of lange wandelingen.

Bij het kopen van wandelschoenen is het aan te raden aan het einde van de dag te passen, omdat voeten gedurende de dag zwellen. Pas schoenen met de sokken die u tijdens het wandelen wilt dragen. Loop in de winkel, indien mogelijk, op verschillende oppervlakken en hellingen om de pasvorm en comfort te testen. Lees reviews van andere wandelaars om inzicht te krijgen in de prestaties en duurzaamheid van de schoenen.

Veelgestelde vragen mbt wandelen

Wat moet ik doen als ik een blaar krijg tijdens het wandelen?
Stop en behandel de blaar meteen. Reinig de plek en plak een blarenpleister om verdere wrijving te voorkomen.

Hoe voorkom ik voetproblemen tijdens lange wandelingen?
Zorg voor goed passende schoenen en sokken, houd uw voeten droog en gebruik preventieve maatregelen zoals anti-wrijvingscrème.

Waarom krijg ik vaak blaren tijdens het wandelen?
Dit kan komen door slecht passende schoenen, vochtige sokken of overmatige wrijving. Zorg voor goed passende, ademende schoenen en sokken en gebruik preventieve producten.

Wat kan ik doen bij zweetvoeten?
Gebruik vochtabsorberende sokken, voetpoeder en wissel regelmatig van sokken om uw voeten droog te houden.

Waarom zou ik steunzolen gebruiken tijdens het wandelen?
Steunzolen helpen bij het corrigeren van voetstandproblemen, zoals platvoeten of een hoge voetboog, en kunnen de druk op uw voeten verminderen en voet- en beenpijn voorkomen.

Hoe verzorg ik mijn steunzolen?
Haal de steunzolen uit uw schoenen om te laten luchten na een wandeling. Reinig ze regelmatig volgens de instructies van de fabrikant om ze in goede conditie te houden.

Zijn er specifieke tips voor het gebruik van steunzolen in de zomer?
Let extra op de hygiëne, aangezien uw voeten meer zweten in de zomer. Overweeg ademende en vocht absorberende sokken om de voeten droog te houden.

Bronvermelding
https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/eten-bij-sport-en-beweging/plezier-en-ontspanning-met-beweging-en-sport.aspx
https://www.thuisarts.nl/schoenen-en-uw-voeten/ik-wil-schoenen-kopen-die-gezond-zijn-voor-mijn-voeten
https://www.gezondheidsnet.nl/wandelen/zo-kies-je-de-juiste-wandelschoenen
https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/masseer-je-voeten

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Ontvang marketing communicatie waarvan wij denken dat je geïnteresseerd zal zijn.

Ontvang belangrijke informatie over uw bestellingen en rekening.

Je kunt deze opties altijd aanpassen door op de uitschrijven link te klikken in de footer van de e-mails. Voor meer informatie bekijk onze algemene voorwaarden of privacybeleid.

Wat klanten over ons zeggen
  • Trust Icon

Goede tel

10 / 10

Goede tel. Ondersteuning Doekje onderin om bovenkant hand te beschermen, een reserve voorzien

Top product

10 / 10

Zeer snelle levering Top product

Snelle levering en goede se

10 / 10

Snelle levering en goede service

heel goede oplossing bij het dragen van…

10 / 10

heel goede oplossing bij het dragen van een moonboot

service

10 / 10

service

Laat een beoordeling achter